Hoe een herstelling van een printplaat méér werd

We werken bij ECS – PCB Solutions voor heel veel vaste klanten uit de meest uiteenlopende sectoren. Zij weten wat we waard zijn en vertrouwen ons de zorg voor hun printplaten toe.
Maar uiteraard zijn ook nieuwe klanten welkom!
Zo was er onlangs een metaalverwerkend bedrijf uit Limburg dat ons in paniek opbelde. Ze kenden ons bedrijf nog niet, maar hadden ons via Google gevonden.
Ze hadden een PCB die telkens opnieuw stuk ging en ze konden ze de oorzaak maar niet achterhalen.
Heel vervelend, want een machine die om de haverklap stilvalt, daar zit niemand op te wachten.

Dat was een kolfje naar de hand van onze technici!
Onopgeloste problemen aanpakken, daar zetten ze graag hun tanden in!
De betreffende printplaat werd binnengebracht en ons team kon aan de slag.
In no time was het bord hersteld. Nu was de uitdaging het vermijden dat het probleem zich herhaalde.
Er zat maar één ding op: ter plaatse gaan en de sturing van de machine inspecteren. Veiligheidshalve plande ik de betreffende werknemer de hele dag in.  Het is namelijk moeilijk te voorspellen of, en wanneer, een storing gevonden wordt.

Mijn verbazing was dan ook groot toen onze werknemer kort na de middag arriveerde in Geel.  Het was tenslotte bijna een uur enkele reis.
Een beetje ongerust polste ik naar de stand van zaken.  Was het hem gelukt de storing op te sporen?

Jawel hoor! Het bleek zelfs niet zo moeilijk.

De sturing bleek bijna continu boven limiet te werken omwille van opeenvolgende veranderingen in de kastopstelling, terwijl de werking ongewijzigd bleef.

Door deze informatie wisten we nu waar het probleem zat, wat dit probleem veroorzaakte en het belangrijkste: hoe we dit kunnen oplossen in de toekomst.

Hier konden we mee aan de slag!

De originele PCB was hersteld en door het probleem ter plaatse te gaan bekijken, konden we met een aangepast ontwerp toekomstige problemen voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat de machine niet meer stilviel, dienden onder meer de waarden aangepast te worden waardoor de printplaat de problemen van een hogere werkspanning langer kan doorstaan.

De klant ontving enkele weken later een redesign en 2 geassembleerde PCB’s volgens het nieuwe ontwerp.

Ook in Limburg weten ze nu wat ECS – PCB Solutions waard is!  Ook zij kunnen vanaf nu op onze expertise en service rekenen!
Zo zie je maar hoe een kleine herstelling kan uitdraaien tot een heus project.
Klant tevreden, wij tevreden!

Geïnteresseerd in onze manier van werken?

Geef ons een seintje.
Wij nemen spoedig contact met je op.

Waarom alles zelf doen binnen een R&D-project als je deelprocessen kan uitbesteden?

In heel wat bedrijven ziet een werkdag er zo uit: veel taken op de to-dolijst en niet weten waaraan eerst te beginnen. Vol enthousiasme wil iedereen zich storten op zijn corebusiness: research, ontwerp, ontwikkeling, testen, productie, …  maar het andere werk kan ook niet verwaarloosd worden!

Bijkomende taken die de efficiëntie van processen belemmeren

Dat andere werk zijn meestal dingen die niet rechtstreeks te maken hebben met jullie dienst of product maar die wel noodzakelijk zijn om tot een geweldig eindproduct te komen.  Dit maakt het moeilijk om prioriteiten te stellen, moeilijk om focus te bewaren, moeilijk om de motivatie hoog te houden.

Het is bewezen dat een werknemer slechts 50% van de beschikbare tijd bezig is met zijn echte corebusiness. 
Dat is weinig!
Dit wil zeggen dat jouw team slechts de helft van de werktijd kan spenderen aan datgene waar zij goed in zijn, waarvoor ze opgeleid zijn en waarvoor ze betaald worden.

Waarom zou je al die bijkomende taken zelf gaan doen wanneer je deze gewoon kan uitbesteden?

Ik som even de voordelen op van opdrachten aan een andere partij door te geven:

 • Personeel werkt efficiënter dus een aanzienlijke kostenbesparing
 • Jouw team doet waarvoor het betaald wordt
 • Iedereen blijft gemotiveerd omdat ze doen wat ze graag doen en zo tonen waar ze goed in zijn
 • Niemand verliest kostbare tijd met andere taken
 • Geen extra machines, tools, personeel en opleiding nodig
 • Optimalisering van jouw eigen activiteiten omwille van minder bijkomende taken
 • Verkorting van de productieketen: terwijl sommige processen door een externe partij worden uitgevoerd, focussen jullie je op andere zaken. Jullie klanten zullen erg blij zijn wanneer ze hun product plots sneller kunnen krijgen!
 • Je kiest zelf welke opdrachten je uitbesteedt
 • Je product laten uitvoeren door een specialist betekent een hoogwaardiger kwalitatief product

‘Ja, allemaal goed en wel, dat werk uitbesteden. Maar verlies ik zo niet de band met mijn klant en de feeling met dat onderdeel van mijn product?’ hoor ik je denken.
Misschien wel, maar misschien ook niet.
Alles hangt af van de partner die jij kiest om je opdracht aan door te geven.

Bij E.C.S.-PreBo Invest vinden wij persoonlijk contact heel belangrijk.
Klanten die aan ons projecten doorgeven, werken samen met een snelle, bekwame, bereikbare én flexibele partner. Ze ervaren de voordelen van een inhouse specialist: know-how, tools en support binnen handbereik met de flexibiliteit die een externe uitvoerder met zich meebrengt.

PCB-projecten uitbesteden aan E.C.S.-PreBo Invest betekent dat wij voor jou zorgen gedurende het hele proces. Jij als klant kiest zelf wat wel en wat niet door ons moet gebeuren.
De service voor, tijdens en na het project krijg je er altijd bij!

Enkele voorbeelden:

 • Wij luisteren graag naar jouw ideeën van bij de ontwerpfase.
  Kom langs, vertel ons jouw twijfels en we zoeken samen een oplossing.
  Uiteraard met een lekker tasje koffie erbij 😉
 • Als je wil, nemen wij jouw PCB-project van A tot Z over.
  Jij gaat naar huis en wij doen de rest!
 • Wil je liever een deel van het proces aan ons toevertrouwen? Geen probleem.
  Wij kijken bijvoorbeeld met plezier de door jou aangeleverde BOM-lijsten na en checken alles dubbel voor iets in productie gaat.
 • Tussentijdse briefing is bij ons vanzelfsprekend.
  Ik laat jou op regelmatige tijdstippen de stand van zaken van jouw project weten.
 • Ook na de oplevering zijn wij benieuwd naar het resultaat. Jij kan op ons rekenen om je bij eventuele problemen te assisteren.

Heb je ontdekt welke voordelen het doorgeven van opdrachten jou kan opleveren?

Contacteer ons dan nu voor meer info: https://www.prebo-invest.be/contact/
Samen bekijken we hoe we jou kunnen helpen bij jouw PCB-gerelateerde projecten.
Ervaar vanaf nu de voordelen van samenwerken met gespecialiseerde partners en geniet van de vrijgekomen extra tijd om aan jouw corebusiness te werken!

Redesign data acquisitiesysteem – hoe een mission impossible toch possible werd

Zoals je misschien al weet, zijn we bij ECS-PCB Solutions onder meer gespecialiseerd in het ontwerp (design) en herontwerp (redesign) van PCB-opstellingen. Complexe projecten, we love them! Daarom wil ik je graag vertellen over een door ons ontworpen en uitgevoerde redesign van een data-acquisitiesysteem.

Een bedrijf uit de nucleaire sector zat met de handen in het haar. Ze beschikten over een signaalverwerkingseenheid als interconnectie voor de data-acquisitieopstelling. Jaren geleden maakte de klant zelf de proof of concept. Stap voor stap werd het systeem opgebouwd en uitgebreid, maar door de modulaire opbouw en aanpassingen ontstond een inefficiënt, moeilijk te reproduceren concept.

Op naar een efficiënter PCB-concept

Het bestaande printplatensysteem redesignen was niet zozeer het issue. Wel dienden we met heel wat zaken rekening te houden.

 • De acquisitiekaart was aan een grondige update toe. De kaart in deze opstelling is intussen niet meer verkrijgbaar en kan niet meer worden gebruikt in een hedendaagse PC.
 • Een wirwar aan bekabeling en meerdere PCB’s maakten de opstelling log en complex.
 • De klant verkoos om de reeds gebruikte circuits zoveel mogelijk te hergebruiken.
 • Alles diende verwerkt te worden tot slechts 1 PCB voor de signaalverwerking en 1 PCB voor het universeel inzetbare voedingsgedeelte.
 • Het geheel diende achteraf makkelijk in een 19” rack te worden ingebouwd.

De klant had een duidelijk beeld over de functionaliteiten van de nieuwe opstelling, echter was de weg ernaartoe niet helemaal helder. Daarom gingen we samen rond de tafel zitten om het ganse proces uit te tekenen.

Nieuwe PCB-opstelling: makkelijke reproductie, meer uitbreidingsopties

Na wat research en testing bouwden we een eerste prototype met het oogmerk op efficiëntie, makkelijke reproductie en meer uitbreidingsopties. Als klap op de vuurpijl konden we ook nog betere signaal/ruisprestaties bieden. Dit extraatje was mogelijk dankzij geïntegreerde opbouw van het gehele circuit en de meest efficiënte plaatsing van de componenten. Voor de indicatoren is er gebruik gemaakt van LED-lichttubes om de bekabeling verder te beperken.

Deze testopstelling werd enthousiast onthaald en goedgekeurd door de klant. De reproductie van nog 5 toestellen kreeg groen licht.

Met trots kan ik vertellen dat we erin geslaagd zijn om de redesign geheel volgens de voorwaarden van de klant te realiseren.

Ondanks dat ik er een punt van maak om de afgewerkte producten gratis te leveren bij klanten die niet al te ver weg gevestigd zijn, wilde deze enthousiaste klant zijn bestelling graag zelf komen afhalen. Hij was namelijk erg benieuwd naar onze werking.

De koffie stond klaar bij aankomst en er werd een rondleiding gegeven met een woordje uitleg bij ons machinepark. De klant kon onder meer onze pick & place machines aan het werk zien.

De dag nadien kreeg ik van de klant een mailtje:

“Het bezoek was heel leerrijk en ik wil bij deze Rudy bedanken voor de warme ontvangst en goede uitleg. Zoals aan Rudy gemeld ontbrak er nog iets belangrijks aan de behuizing … een ECS-sticker.  Als je mij in de toekomst een zestal stickers kan bezorgen dan wil ik deze met alle plezier op de behuizing kleven.”

Een compliment om ter harte te nemen natuurlijk. En die stickers: die zijn in productie!

Ik ben alweer een gelukkige vrouw en megatrots op mijn team!

Katrin De Preter

Je meedenker voor PCB-totaaloplossingen!

Onze meerwaarde voor jouw PCB-opstelling ontdekken?

Ik stel mezelf graag even voor

In mijn eerste blog wil ik graag iets persoonlijk met jullie delen. Kwestie van een beetje kennis te maken 😊
De stap naar het ondernemerschap en meer bepaald de stap naar de elektronica was voor mij verre van evident. Met -figuurlijk weliswaar- knikkende knieën zei ik in november 2017 mijn veilige uitvalsbasis bij de overheid vaarwel en stortte ik me in dit avontuur.
Een firma overnemen die reeds van in 1984 bestaat: ik moet je niet uitleggen dat dit geen sinecure is.
Op z’n zachtst gezegd belandde ik “nogal ver buiten mijn comfortzone”. Mijn toenmalige echtgenoot had wel technische expertise maar ik zou de dagelijkse leiding op mij nemen. Ik moest mezelf daarom een nieuwe jobinhoud aanleren en me inwerken in een branche die mij absoluut onbekend was. Ik moest skills onder de knie krijgen die me deden huiveren: Sales, marketing, netwerken… Allen klonken deze als kleine monstertjes, als onoverwinnelijke obstakels.
Op technisch gebied had ik -en heb ik nog steeds- een zeer sterk team achter mij. Door hen dragen we meer dan 30 jaar expertise mee naar de technische ontwikkelingen van morgen.
In de voorbije 3 jaar heb ik een hobbelig parcours doorlopen. Die comfortzone: in vele situaties is ze nog ver te zoeken. MAAR: ze is wel groter geworden en ze groeit nog steeds!
Bijna 3 jaar later schrijf ik mijn eerste blog. En het meest gekke komt nu: ik ga nu zeggen dat ik ben beginnen houden van die monstertjes die ik eerder opsomde 😀.
Ik herinner me nog m’n eerste bezoek aan een netwerkevenement en m’n eerste presentatie. Indien er een drankje bestond dat mij onzichtbaar kon maken, zou ik het gedronken hebben. Indien ik op die momenten de moed en het lef had gehad om hard weg te rennen, was dat zeker gebeurd. Echter: die dag had ik het lef om niet weg te lopen, om er te staan en te blijven staan, weliswaar niet blakend van zelfvertrouwen. Maar ik stond er, en dat was het moment om door te gaan.
Elke dag een beetje sterker, elke dag een beetje beter, elke dag een beetje meer ik.
In mijn volgende schrijfsels neem ik je dan ook graag mee in onze technische wereld, die ik gaandeweg ben leren kennen en beminnen en die voor mij nog elke dag een beetje groter wordt.

Benieuwd naar wat ik je volgende maand te vertellen heb?

Warme groet, Katrin