Redesign data acquisitiesysteem – hoe een mission impossible toch possible werd

Zoals je misschien al weet, zijn we bij ECS-PCB Solutions onder meer gespecialiseerd in het ontwerp (design) en herontwerp (redesign) van PCB-opstellingen. Complexe projecten, we love them! Daarom wil ik je graag vertellen over een door ons ontworpen en uitgevoerde redesign van een data-acquisitiesysteem.

Een bedrijf uit de nucleaire sector zat met de handen in het haar. Ze beschikten over een signaalverwerkingseenheid als interconnectie voor de data-acquisitieopstelling. Jaren geleden maakte de klant zelf de proof of concept. Stap voor stap werd het systeem opgebouwd en uitgebreid, maar door de modulaire opbouw en aanpassingen ontstond een inefficiënt, moeilijk te reproduceren concept.

Op naar een efficiënter PCB-concept

Het bestaande printplatensysteem redesignen was niet zozeer het issue. Wel dienden we met heel wat zaken rekening te houden.

  • De acquisitiekaart was aan een grondige update toe. De kaart in deze opstelling is intussen niet meer verkrijgbaar en kan niet meer worden gebruikt in een hedendaagse PC.
  • Een wirwar aan bekabeling en meerdere PCB’s maakten de opstelling log en complex.
  • De klant verkoos om de reeds gebruikte circuits zoveel mogelijk te hergebruiken.
  • Alles diende verwerkt te worden tot slechts 1 PCB voor de signaalverwerking en 1 PCB voor het universeel inzetbare voedingsgedeelte.
  • Het geheel diende achteraf makkelijk in een 19” rack te worden ingebouwd.

De klant had een duidelijk beeld over de functionaliteiten van de nieuwe opstelling, echter was de weg ernaartoe niet helemaal helder. Daarom gingen we samen rond de tafel zitten om het ganse proces uit te tekenen.

Nieuwe PCB-opstelling: makkelijke reproductie, meer uitbreidingsopties

Na wat research en testing bouwden we een eerste prototype met het oogmerk op efficiëntie, makkelijke reproductie en meer uitbreidingsopties. Als klap op de vuurpijl konden we ook nog betere signaal/ruisprestaties bieden. Dit extraatje was mogelijk dankzij geïntegreerde opbouw van het gehele circuit en de meest efficiënte plaatsing van de componenten. Voor de indicatoren is er gebruik gemaakt van LED-lichttubes om de bekabeling verder te beperken.

Deze testopstelling werd enthousiast onthaald en goedgekeurd door de klant. De reproductie van nog 5 toestellen kreeg groen licht.

Met trots kan ik vertellen dat we erin geslaagd zijn om de redesign geheel volgens de voorwaarden van de klant te realiseren.

Ondanks dat ik er een punt van maak om de afgewerkte producten gratis te leveren bij klanten die niet al te ver weg gevestigd zijn, wilde deze enthousiaste klant zijn bestelling graag zelf komen afhalen. Hij was namelijk erg benieuwd naar onze werking.

De koffie stond klaar bij aankomst en er werd een rondleiding gegeven met een woordje uitleg bij ons machinepark. De klant kon onder meer onze pick & place machines aan het werk zien.

De dag nadien kreeg ik van de klant een mailtje:

“Het bezoek was heel leerrijk en ik wil bij deze Rudy bedanken voor de warme ontvangst en goede uitleg. Zoals aan Rudy gemeld ontbrak er nog iets belangrijks aan de behuizing … een ECS-sticker.  Als je mij in de toekomst een zestal stickers kan bezorgen dan wil ik deze met alle plezier op de behuizing kleven.”

Een compliment om ter harte te nemen natuurlijk. En die stickers: die zijn in productie!

Ik ben alweer een gelukkige vrouw en megatrots op mijn team!

Katrin De Preter

Je meedenker voor PCB-totaaloplossingen!

Onze meerwaarde voor jouw PCB-opstelling ontdekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *